Jak zdjąć przewody paliwowe ze smoka?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Pietrass23
    Drive
    • 2010
    • 42

Zamieszczone przez keraj998
    fajne autko :diabelski_usmiech ale zamienić OII na OII FL :shock: ja bym wolał coś innego napisz w jaki sposób montowana jest roleta tylniej szyby do półki 8)
    po co zmieniac cos co jest dobre ?
    Skoda Fabia II Combi FL
    CAYC 1.6 TDI CR 105KM&250NM
  • bodzioh
    Classic
    • 2009
    • 23

Witam.
    Może temat dla niektórych zabrzmi banalnie, ale jak zdjąć przewody paliwowe ze smoka?
    Przymarzło mi paliwo z zbiorniku i próbowałem odpiąć te przewody które są wpięte we wkład, smok paliwa (pod siedzeniem na tyle). Przekręcałem, ciągnąłem kombinerkami i nic, nie widzę tam żadnych zabezpieczeń. Być może są ale było już troszkę szarawo na dworze i zajeb... zimno ,w każdym bądz razie mam z tym problem. Wiem że przyczyną usterki nie jest filtr, bo auto chodzi na zewnętrznym zasileniu w paliwo t.j. przewód gumowy do filtra i bańka z ropą obok auta. Jak podłącze zasilanie ze zbiornika to gaśnie po paru minutach i zasysa paliwo z całego układu do zbiornika. Pomagałem sobie strzykawką i na początku za cholere nie chciała zaciągnąć paliwa, po kilku próbach puściło i udało mi się udrożnić ten przewód. Auto odpaliło i wieczorem jeszcze śmigało bez problemu, nie wiem co będzię rano. Dodam że dolałem trochę denaturatu, polepszacza, "czyścika" STP i pożadnej ropki na shelu. Myślę że nawet gdy rano odpali to i tak należałoby pożadnie przeczyścić tego smoka w zbiorniku, ale jak wypiąć te przewody...?
    bodzioh

Komentarz

• piotrek_os
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 8160
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

bodzioh, denaturat mysle, ze spełni tam swoje zadanie. duzo miałes tej "zimowej" ropki?

[ Dodano: Nie 24 Sty, 10 02:18 ]
      Jeszcze nad filtrem paliwa pomysl, bo mogła sie w nim parafina wytrącic i Ci moze łapać paliwko.....
      Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• bodzioh
        Classic
        • 2009
        • 23

Ze 40 literków, dolałem pod korek vpowera i weszło mi zaledwie13l. Filterek odpada bo paliwo ładnie przez niego przechodzi. Wymieniałe go w poniedziałek.
        bodzioh

Komentarz

• Deco
          Rider
          • 2008
          • 612

Re: Jak zdjąć przewody paliwowe ze smoka?

Zamieszczone przez bodzioh
          Witam.
          jak zdjąć przewody paliwowe ze smoka?
          To ja odpowiem na to pytanie. Na "stopce tych przewodów masz takie jakby zgrubienie. Jak się przyjrzysz dokładnie zobaczysz tam taki przycisk, który należy wcisnąć. Wciśnij ten element i pociągnij do góry przewód. Masz sporo szczęścia skoro Ciągnąłeś na siłę i nic się nie stało. Bo mi tydzień temu pękł smok.

Nie musi być to problem z paliwem, u mnie nie jest, może to być problem z nieszczelnością układu paliwowego. Przy dużych mrozach przewody paliwowe sztywnieją i mogą gdzieś powietrze łapać.

Komentarz

• bodzioh
            Classic
            • 2009
            • 23

Odburzył za pierwszym razem przy trzecim obrocie silnika(-20), fakt że podgrzałem go cztery razy. Przejechałem prawie 400km i nic się nie działo. Moze denaturat rozpuścił zamarzniętą wodę przy smoku i wszysko hula. Niemniej jednak jak zrobi się odrobinę cieplej to muszę zrobić porządek z ty smokiem. Podziękowania dla Deco, mam nadzieję ze już teraz sobie z tym poradzę. Może ma ktoś fotki tego ustrojstwa?
            bodzioh

Komentarz

Pracuję...